Viki Ristoska, National Champion of North Macedonia, Also Denied Visa

Viki Ristoska denied visa to compete at 2019 CrossFit Games. Photo via Instagram/@vristoska
Viki Ristoska denied visa to compete at 2019 CrossFit Games. Photo via Instagram/@vristoska

Yesterday, we shared news that Darko Tasevski, National Champion of North Macedonia, had his visa application denied and will not be able to travel to the United States to compete at the 2019 CrossFit Games. Now today, the female National Champion of North Macedonia, Viki Ristoska, has suffered the same fate.

Ristoska shared the bad news on Instagram earlier today. We reached out to Ristoska to find out if she was given a reason for her denial. Ristoska said, “the first time they said that they understand my wish to compete but that I’m denied, and the second time they [didn’t] want to see any documents just ask two or three questions and say the same thing.” She continued, “They said I don’t have a strong connection to the motherland [North Macedonia]. Maybe it’s because I’m young, not married and don’t have kids.”

View this post on Instagram

Овие денови требаше да бидат последните подготовки за неофицијалното светско првенство во кросфит #crossfitgames, што треба ќе се оддржи во Медисон, Винсконсин од 1 до 4ти Август. Јас како најдобар женски претставник од Македнија по втор пат бев ОДБИЕНА за туристичка виза од страна на Амбасадата на САД @usembassyskopje, иако приложив документи дека сум поканета да учетвувам на натреварувањето #crossfitgames како најдобра женска атлета од Македонија. И покрај таа покана, организацијата на кроссфит гамес испратија директно маил до Амбасадата на САД, но и тоа не беше доволно, јас НЕ добив виза за да го остварам мојот сон. Разочарувањето е големо, секојдневно се бориш и жртвуваш за да си ја оствариш својата цел, денот ти започнува во 5 наутро, одиш да вежбаш, одиш на работа, потоа држиш часови по кросфит и на крај денот го завршуваш со уште една исцрпна сесија вежбање и се тоа го правиш затоа што имаш цел и мотив и сакаш да си го оствариш сонот. Секој ден ти е предизвик, секој ден се бориш со обврските, заморот, болките во мускулите, а искинатите раце се само дел од секојдневието. Мотивацијата е голема, се вложуваш комплетно во целосниот процес и правиш работи што никогаш не си можел ни да ги замислиш. Но кога и покрај се ќе ти биде скратена ретката можност да бидеш дел од нешто за кое сонуваш секој ден и за што напорно работиш секојдневно, се запрашуваш каде е грешката и што можеше да се направи поинаку? Или пак можеби организаторот е оној кој треба да се погрижи за нашето присуство?!? Организацијата за вакво натпреварување, со оглед на големината, треба да биде на повисоко ниво. Од сите натпреварувачи, не сум само јас која не добив виза туку и мојот пријател и fellow fittest in Macedonia Дарко Тасевски, како и претставникот од Русија Roman Khrennikov кој по втор пат не добива виза за САД за истоименото натпреварување. Учесниците се оние го прават натпреварувањето, секој си го заслужил своето место и поканата за учество на начин предвиден од организацијата на Кросфит гејмс (Crossfit Open или Sanctionals). Организацијата мора да се подобри и да се вложи повеќе за атлетите. Ова не е крај! Продолжувам понатаму посилна од претходно! 💪

A post shared by Viki Ristoska (@vristoska) on

So far, our count has three athletes who have had their visa applications denied. Ristoska, Tasevski and Roman Khrennikov.


While you are here, The Barbell Spin is dedicated to providing the best coverage of the CrossFit Games day in and day out. We don’t hide behind a paywall as we think the fan should not have to pay to keep up with the sport they love.

We do, however, have expenses to maintain TheBarbellSpin.com and to continue to expand what we can provide to you, our reader. One of our primary sources of income is the Rogue Fitness affiliate links. By clicking on the link below when making a purchase at RogueFitness.com, we receive a small commission. There is no added cost to you.

Regardless of whether you purchase anything through Rogue, we appreciate your support and will continue to bring you the best in competitive fitness!